TIBBİ AROMATİKTE HASAT HEYECANI

TIBBİ AROMATİKTE HASAT HEYECANI

25 Mayıs 2022

 

Altınova Belediye Başkanı Metin Oral "Bu yıl hasadımızı 7-8 çeşitle başlatıyoruz. Yılsonuna kadar da kademeli şekilde devam edecek. Şu anda 240 çeşidimiz var ama yılsonuna kadar 400 çeşidi hedefliyoruz"

AR-GE çalışması

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Yalova'nın Altınova ilçesinde kurulan Hersek Lagünü Doğa Eğitim Merkezi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesinde, birbirinden değerli 240 çeşit bitkiyle hasat dönemi başlıyor.

Bakanlık tarafından 40 dönüm arazi üzerine inşa edilen Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi, 2021 yılından itibaren üretime başladığı tıbbi ve aromatik bitki çeşidini 240 çeşide çıkardı.

Yılsonu itibariyle 400 bitki türüne çıkarılması hedeflenen bahçede, başta sağlık ve kozmetik sektörü olmak üzere birçok alanda kullanılan bitkiler üretiliyor.

Altınova Belediyesi tarafından yürütülen bahçede Ar-Ge laboratuvarında geliştirilen çeşitlerden çay yapıp yağ çıkarılarak yeni ürünler elde ediliyor.

Tropik bitkiler için de ayrıca bir seranın bulunduğu bahçede, tropik bitkilerin adaptasyon süreçleri yakından takip ediliyor.

12 adadan oluşan, ekili 28 dönüm alanda tamamı tıbbi, aromatik, boya ve baharatlardan oluşan bitkiler arasında tıbbi nane, oğul otu, aynısefa, tarhun, Japon nanesi, İzmir kekiği, İstanbul kekiği, lavanta, adaçayı, mabet ağacı, aronya, çemen, çörek otu başta olmak üzere 200'den fazla tıbbi aromatik bitki bulunuyor.

Hedef 400 çeşit

Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, AA muhabirine, bahçede yürütülen çalışmalar ve üretimle ilgili hedefleri anlattı.

Bahçede geçen yıl ilk hasadı yaptıklarını hatırlatan Oral, "Bu sene ikinci hasadımızı yapacağız. Tabi geçen yıla göre bahçemiz daha da güzel. Geçen yıl bitkilerimiz tam gelişmemişti. Bu yıl hem bitkilerimiz gelişti hem de çeşitlerimiz çoğaldı. Şu anda ikinci hasadımızı yapacak olmanın sevincini yaşıyoruz. Bu yıl hasadımızı 7-8 çeşitle başlatıyoruz. Yılsonuna kadar da kademeli şekilde devam edecek. Şu anda 240 çeşidimiz var ama yılsonuna kadar 400 çeşidi hedefliyoruz. Onunla ilgili arkadaşlarımız çalışıyor. Burada bulunan her bitkinin tıbbi bir özelliğinin bulunması, sanayi veya tıp alanında kullanılıyor olmasına özen gösteriyoruz. Dolayısıyla o dönüşümü de yapıyorlar. Bu bitkilerin içerisindeki bazı bitkilerimiz bizim için çok kıymetli bitkiler olacak. Her geçen gün gelişiyor burası. Amacımız Türkiye'de örnek gösterilecek bir bahçe olmasını sağlamak." diye konuştu.

40 dönümlük alan

Bahçe Müdürü Mustafa Sarıgül ise, bahçenin, Marmara Bölgesi'nin bu alandaki tek tesisi konumunda olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "40 dönümlük alanın 30 dönümünde yetiştiricilik yapmaktayız. Amacımız 240 çeşit bitki türünü yılsonuna kadar 400'ün üzerine çıkarmak. Hedefimiz burada yetiştiricilik yapıp burada yetişen tıbbi bitkilerin çayını yapma, yağını çıkarma, Ar-Ge çalışmalarını yapma... Bitkilerin uyum ve adaptasyon süreçlerini takip ediyoruz. Burada bir yönetim, bir Ar-Ge ve tropik seramız var. Burada üniversitelerle ortak çalışmalar da yürütüyoruz. Burada vatandaşlara da seminerler veriyoruz. Çünkü bizim en büyük sıkıntımız, tıbbi bitkiyi nasıl kullanacağımızı bilmiyoruz. Bir ada çayını saatlerce kaynatamayız. Bu bitki kaynatıldığı zaman bize faydalı olan mineraller, kaynadıktan sonra zararlı minerallere dönüşmeye başlıyor. Burada halkımıza bunun bilincini paylaşıyoruz."

"Türkiye ölmez ot konusunda da dünyada bir numaradır"

Bazı üniversitelerin kozmetoloji bölümleriyle Ar-Ge binasında çalışmalar yürüttüklerine de dikkati çeken Sarıgül, vatandaşları da dahil ederek tamamen bitkisel ürünlerle kimyasal madde kullanmadan herkesin kullanabileceği ürünler yapmayı hedeflediklerini aktardı.

Özelliklerini saymakla bitiremeyeceği çok sayıda önemli bitkinin bulunduğunu da hatırlatan Sarıgül, şu ifadeleri kullandı: "Buradaki bitkilerin yaklaşık yüzde 90'ı ilaç sektöründe ve çok hassas hastalıklarda kullanılan bitkiler. Mesela tarhun bitkisi, yüksek derecede ağrı kesici oranı içeren bir bitkidir. Ölmez ot, altın ot dediğimiz bitkimiz, kozmetik sektöründe, yetiştirilmesi zor olan ve Türkiye'de çokça bulunan bir bitki. Türkiye ölmez ot konusunda da dünyada bir numaradır. Dünyadaki 50 çeşitten 17'si Türkiye'dedir ve bu 17 çeşit de dünyada bulunmayan çeşitlerdir. Bu bitki özellikle kalojen üreten bir bitkidir ve vücutta yüzde 1 olan kalojen üretimini yüzde 6'ya çıkaran muhteşem bir bitkidir. Bunun dışında ağaç, boya, koku, sucul, baharat gibi bitkiler de var. Bizim amacımız burada halkı bilinçlendirmek. Halka buradaki eğitimlerle destek vermek."

Günde 600'e yakın ziyaretçinin geldiği tesisin günden güne daha da önem kazandığını ifade eden Sarıgül, tıbbi ve aromatik bitkiler alanında Türkiye'nin en iyisi olmayı hedeflediklerini söyledi.